Besök Pekings bästa konstgallerier

Håller just nu på med en lång artikel för ett svenskt magasin om konstscenen i Peking. Kommer lägga upp den i sin helhet här efter publicering, men tänkte redan nu passa på att rekommendera en handfull platser att besöka för den som är intresserad av konst.

Kinas konstscen har ju exploderat under det senaste årtiondet, och Peking är det självklara centrumet för kinesisk konst. Här finns flest universitet i hela Kina, och dessutom en handfull konstdistrikt där tusentals konstnärer jobbar och lever.

Givetvis är Pekings gallerier och konstdistrikt öppna året runt, och är ibland mer behagliga att besöka under vinterhalvåret. Då är det inte lika mycket folk och möjligheterna att tala med galleriägare och konstnärer är betydligt större.

Dessutom är flygresorna betydligt billigare än på sommaren. Via Flygresor.se går det att hitta resor till Peking tur och retur för under 4 000 kronor! Pass på!

Se nedan för tre gallerier och tre konstdistrikt som är värda att besöka för den konstintresserade:

798-1 copyGallerier vid de slitna fabriksbyggnaderna i konstdistriktet 798.

GALLERIER

Red Gate Gallery – Kinas första privata galleri för modern konst, som öppnade redan 1991 av australiensaren Brian Wallace. Ställer ut såväl lovande som internationellt kända kinesiska artister. Ligger i södra delen av centrala Peking, en bit bort från konstdistrikten, men är ett måste om man är intresserad av konst och bor centralt. Inte minst med tanke på det läckra och 600 år gamla vakttornet från Mingdynastin som galleriet är inrymt i.

Pekin Fine Arts – Också ett av Pekings första gallerier. Ställer främst ut asiatiska artister och samarbetar med många gallerier utomlands i regionen. Lägger mycket energi på att marknadsföra kinesisk konst utomlands, och har dessutom utsetts till ett av de bästa gallerierna i Peking att köpa konst vid. Ägarinnan Meg Maggio expanderade för ett par år sedan sitt galleri med en bransch i Hongkong.

Three Shadows Photography Center – Pekings största galleri för foto och video i konstform. Ställer främst ut kinesiska men ibland även utländska fotografer. Har som ambition att bli den största och viktigaste plattformen i Kina för foto- och videokonst. Förutom utställningar finns här även arbetsytor, mörkrum, studios för redigering och ett bibliotek med över 2 000 relevanta titlar. Har också tillfälliga bostäder för västerländska konstnärer.

KONSTDISTRIKT

798 – En nedlagd vapenfabrik som byggdes med hjälp av östtyska ingenjörer på 1950-talet. Då myndigheterna på 1990-talet rev Pekings första konstdistrikt i stadens centrala delar flyttade många konstnärer ut hit. Även 798 har flera gånger hotats av rivning, på grund av reaktionär konst och ökade markpriser, men räddades sedan genom att kommersialiseras. De senaste åren har otaliga miljoner spenderats på att rusta upp området. Gallerierna här ligger tätt, och det går bra att vandra runt på måfå.

Caochangdi – Konstdistrikt just nordost om 798 som etablerades av Ai Weiwei och hans vänner i början av 2000-talet. Områdets relativa lugn gör att artister och gallerier här får verka mer ifred, liksom kunna vistas större lokaler än vid 798. Caochangdi är också något större till ytan än 798, och byggnaderna är mer utspridda. Det är därför till stor hjälp att göra lite research innan besöket. Inte lika kommersialiserat som 798.

Songzhuang – Det kanske största och mest intressanta av alla Pekings konstdistrikt. Etablerades redan vid mitten av 1990-talet och ligger nästan 30 kilometer från stadens centrum. Har vuxit betydligt i storlek det senaste årtiondet och är nu hem åt över 2 000 konstnärer. Här finns också Pekings till ytan största museum för modern konst, och en årlig konstfestival med utställningar av ännu icke kända konstnärer. Intressant heldagsutflykt för den riktigt konstintresserade!

Denna text är skriven i samarbete med resesajten Flygresor.se.