Foton: Mr. Wang visar sin hutong

Häromdagen skrev jag en artikel om Pekings hutonger för Aftonbladet, där den 84-årige herr Wang talar kort om utvecklingen på sin gata.

Det fick mig att minnas mötet med herr Wang och gå tillbaka till bilderna som jag tog den dagen; nedan kan ni se fem stycken av dessa, som även finns i större version via Flickr.

Herr Wang har bott på sin gata sedan 1966, vilket innebär att han flyttade dit under kulturrevolutionen. Förmodligen var han en av Maos miljontals rödgardister, som flyttade in i Pekings hutonger och sedan ofta blev kvar där efter att denna kaotiska politiska kampanj nått sitt slut.

Byggnaderna kring herr Wangs innergård är nästan helt rivna, och han är en av de sista invånarna på sin gata. Området ligger just vid National Theatre of Performing Arts – inte långt ifrån Himmelska fridens torg – där tusentals innergårdar rivits de senaste åren för att ge plats åt denna nationalteater samt andra nya byggnadsprojekt i närheten.

Sin ålder till trots så svingar herr Wang upp sig på den rostiga stegen med stor enkelhet, då han vill visa mig de grönsaker han odlar på taket. Paprika, gurka och koriander. Han har odlat dem på samma plats varje år sedan 1970-talet, kanske för att upprätthålla någon slags stabil vana i en omgivning av ständig förändring.

Uppe på taket kan man även se hur herr Wangs byggnad är en av de lägsta i hela området, och håller på att uppslukas av närliggande flervåningshus och lyftkranar. Det var annorlunda än för ett par årtionden sedan, då alla omkringliggande bostäder enligt herr Wang var låga innergårdar.

Med sitt särskilda utseende, och sin delvis förstörda bostad på en gata full av rivningsprojekt, är herr Wang verkligen sinnebilden för hur Pekings gamla hutonger håller på att försvinna helt.

Jag träffade herr Wang då jag var ute och tog bilder till den fotobok om hutongerna som jag just nu håller på att sammanställa tillsammans med en kinesisk vän. Ni kan läsa mer om detta projekt här, och om någon har intresse av att köpa boken, som innehåller många fler bilder och historier likt herr Wangs, vänligen maila mig.

IMG_0289Herr Wang på sin gata just utanför sin bostad

IMG_0281 (1)Växter som Wang odlar i ett delvis sönderslaget rum vid ingången till hans bostad

IMG_0292Trots sin ålder har herr Wang inga problem att klättra upp och ner från sitt tak

IMG_0296 (1)I bakgrunden kan de sönderslagna bostäderna på herr Wangs gata ses

IMG_0310Herr Wang visar stolt upp sina grönsaker