Trailer: Film om Kinas kidnappade barn

Bland annat CDT uppmärksammar den nysläppta trailern till filmen ”Living With Dead Hearts”, inspelad av bloggaren Charlie Custer och hans kinesiska fru.

Dokumentärfilmen uppmärksammar Kinas stora problem med kidnappning av barn.

Varje år rövas tiotusentals barn bort för att säljas till familjer som inte lyckats få något eget barn, eller som vill ha en son. Många säljs också till utländska adoptivföräldrar.

Det händer även att kidnappade barn tvingas till prostitution eller tiggeri. I fjol avslöjades en liga som kidnappade och deformerade barn, i tron om att ett vanställt tiggarbarn drar in mer pengar.

Problemet är känsligt, och får sällan uppmärksamhet i kinesisk media. Filmen kommer heller inte kunna visas i Kina.

Därför söker nu Custer festivaler att spela upp dokumentär på. Arbetar du med någon filmfestival och är intresserad av detta, så går det att få mer information via filmens egna hemsida.

[ylwm_vimeo height=”400″ width=”600″]47417676[/ylwm_vimeo]Trailern via Vimeo

Eftersom myndigheter ofta inte vill erkänna problemet, så är det också svårt för drabbade familjer att få hjälp på konventionella vägar, som polis eller statlig media.

Desperationen visas av att då professor Yu Jianrong (于建嵘) i fjol startade en mikroblogg där föräldrar kunde posta bilder på sina barn i försök att hitta dem, fick den tusentals bilder och tiotusentals prenumeranter på bara ett par veckor.

Utländska magasin som Time och Foreign Policy har nyligen uppmärksammat problemet i längre artiklar.

Det är just Charlie Custer som skrivit uppslaget i Foreign Policy.

Custer är en kändis i Kinas bloggosfär med sin sida ChinaGeeks, och har på senare tid uppmärksammats för ett stort bråk med CCTV:s rasistiska nationalistiska tv-ankare Yang Rui.