VIDEO: Nordkoreas nya ledare Kim Jong-un firar födelsedag genom att köra pansarvagn på tv

I går firade Nordkoreas nya ledare Kim Jong-un sin första födelsedag vid makten.

Det råder tvivel om huruvida han fyllde 28, 29 eller 30 år.

Statlig tv visade dagen till ära en dokumentär, där den nya ledaren kallas för ”militärt geni” och kan ses köra så väl pansarvagn som sitta i cockpiten på ett stridsflygplan.

Filmen börjar med att Kim Jong-un rider på en vit häst, sedan ger han order åt artilleri och övervakar flygvapnets övningar.

Det sägs att han redan som 16-åring skrev ”sitt första militära verk”, och redan då var en avbild av sin far och farfar, vilka ju tidigare båda lett landet.

Soldaterna i videon hoppar av glädje över blotta åsynen av sitt militära geni till ledare, som också får ära för att ha deltagit vid Nordkoreas interkontinentala missiltest 2009; missiler som kan bära kärnvapenladdningar till Japan eller Nordamerika.

Se videon nedan, rippad från Nordkoreansk tv:Jag skrev förra veckan om hur såväl kontroll som avrättningar tros öka under den nya ledaren, som också har lovat att följa sin fader Kim Jong-ils ”militären-först-politik”, som syftar till att säkerställa sjävstyre och oberoende genom en stark krigsmakt.

Allt detta kan ju givetvis verka vansinnigt, men bör också vägas mot faktorer som författaren B.R. Myers pekar på i en artikel i gårdagens NY Times.

Han menar att Nordkoreas ledning på senare år faktiskt gjort ett bra jobb ur en nationalistisk-militaristisk synvinkel, vilket ju är det perspektiv som många nordkoreaner utgår från.