”Hoppas hela din familj är mjölkförgiftad!”

I den senaste av Kinas otaliga turer kring matsäkerhet, har det cancerframkallande ämnet aflatoxin påträffats i produkter från mejerijätten Mengniu (蒙牛).

Det var vid ett stickprov under föregående helg som myndigheterna hittade det farliga ämnet i mjölk som såldes i provinsen Sichuan (四川).

Mengniu gick därefter ut med en ursäkt via sin hemsida, och bedyrade att övriga produkter var säkra. Man ska också ha förstört ett stort parti mjölk med högt värde av aflatoxin.

Men såväl konsumenter som allmänheten verkar ta företagets garantier med en gnutta tvivel.

Användare av kinesiska mikrobloggen Sina Weibo tar tillfället i akt att racka ner på ett företag många menar spelar hasard med konsumenternas säkerhet och hälsa.

Det kinesiska språket ger med sina skrivtecken utrymme för stor fantasi och annorlunda meningsformer. En ny och het förolämpning bland internetanvändare är nu: ”Jag hoppas hela din familj dricker Mengniu!

Ett urval av Mengnius producer i en kinesisk livsmedelsaffär

”Mengniu” är ett av de mest använda orden på Sina Weibo just nu. En användare menade att företaget varit likgiltiga inför 1,3 miljarder liv, och använt landets alla människor som försöksdjur.

En skämtbild på en sjuk yngling med slogan ”Mengniu – svärmors val” cirkulerar också på mikrobloggen.

Då Hongkongs börsindex öppnade i dag efter fyra dagars helg, rasade Mengnius aktie med 21 procent.

Reaktionerna kan framstå som överdrivna. Men många kineser har ledsnat på bristande matsäkerhet – och särskilt att mjölk, som ofta dricks av barn, flera gånger drabbats.

Mengniu var inblandade i den stora mjölkskandal som ägde rum 2008, då minst sex kinesiska barn dog och ytterligare minst 300 000
förgiftades av melamin.

Också efter det har landets konsumenter ovetande flera gånger druckit sur mjölk.

I januari i år arresterades cirka 100 personer för att medvetet ha tillsatt melamin i över 2 000 ton mjölkpulver.

Och i april i år blev det känt att tre barn avlidit och ytterligare 35 förgiftats av mjölk som innehöll nitrat.

Det finns också ett utbrett missnöje med hur myndigheterna ofta vänder bort blicken, eller till och med ställer sig på de stora företagens och industriernas sida.

Statlig domstol dömde i fjol en journalist till 2,5 års fängelse för ”störande av allmän ordning”, efter att denne rapporterade om mjölkskandalen 2008.

Efter mjölkskandalen 2008 åkte jag på uppdrag av tidningen Lantmannen till inre Mongoliet, där Mengniu är baserade, och skrev om företagets samarbete med skandinaviska mejerijätten Arla.

Se artikeln nedan, eller i fullskärm via Scribd:Läs gärna även tidigare artiklar från InBeijing om (bristande) matsäkerhet i Kina:
Årets mat- och hälsoskandaler (16 december 2010)
”En tiondel av Kinas risskörd förgiftad av kadmium” (2 april 2011)
Ilska och oro över matsäkerheten i Kina (13 april 2011)
Kinas senaste matskandaler: Explodernade meloner och fisk matad med p-piller (17 maj 2011)