Krasch i Shanghais tunnelbana! Över 200 skadade!

Under eftermiddagen i dag kraschade två tåg på Shanghais tunnelbana linje 10. Över 200 passagerare ska ha skadats, men ingen har ännu rapporterats död.

Enligt vissa källor är 30 personer allvarligt skadade.

Det ska vara signalsystemet som orsakat problem – det är nämligen av samma modell som de som användes på snabbtåget som kraschade vid Wenzhou i juli i år och orsakade 40 dödsfall.

Linje 10 öppnade i Shanghai förra året, och är en av stadens nyaste och modernaste tunnelbanelinjer.

Kraschen skedde just efter lunchtid då tågen var fulla med passagerare. Cirka 500 personer evakuerades med hjälp av brandmän.

En rad uppgifter om en liknande mörkläggning som vid Wenzhou har också hastigt dykt upp på internet.

Shanghaiist uppdaterar kontinuerligt, och har lagt märke till att det företag som sköter Shanghais tunnelbana har tagit bort sin ursäkt två gånger från Sina Weibo (Kinas Twitter).

Shanghais partisekreterare ska ha besökt några av de skadade vid ett av sjukhusen, men media har inte släppts in på samma sjukhus för att tala med någon av de 49 skadade som befinner sig där.

Shanghaiist citerar lokal media som talar om 260 skadade.

Linje 10 har haft flera problem under året, med allt från skenande tåg till dörrar som vägrar öppna sig.

Efter en tunnelbaneolycka i Thailand 2005, lovade det statliga företaget som sköter tunnelbanan i Shanghai att ”en krasch aldrig kommer hända här”.

Se bilder från kraschen på Shanghaiist, och en video från ett av tågen efter olyckan här nedan:


httpv://www.youtube.com/watch?v=6lo2Fd5jwls

UPPDATERAT: Shanghaiist har lyckats ta reda på att CASCO, företaget som försett såväl dessa tunnelbanetåg som snabbtåget i Wenzhou med signalsystem, även har installerat system i en rad andra infrastrukturprojekt runt om i Kina.

I Peking finns CASCOs system redan i fyra tunnelbanelinjer, en testcentral samt självaste kontrollcentralen för det företag som sköter stadens tunnelbana.

Liknande system från samma företag installeras just nu även i ytterligare fyra linjer, plus tåget som går till och från stadens flygplats.

I Shanghai förlitar sig redan två linjer på teknik från CASCO, som även ska installeras vid tre av stadens övriga linjer.

CASCO finns också i tunnelbanan i Dalian, Tianjin, Changchun och Shenzhen. Företaget kommer snart även ha sin teknik installerad i Guangzhou, Ningbo och Kunming.

Får allmänheten veta detta, eller blir det en ny mörkläggning? Kommer det ske fler olyckor i framtiden?

InBeijing kommer ge de bästa och snabbaste svenska uppdateringarna om detta.