Journalistmord och hundköttsfestival

Helgen har varit hektisk och inte tillåtit mig att uppdatera bulletinen förrän nu. Ger därför en sammanställning av de senaste mest relevanta och intressanta nyheterna nedan:

* Minst 10 poliser har skadats i våldsamma upplopp i sydkinesiska provinsen Guangdong (广东)

Oroligheterna började i onsdags och pågår fortfarande. Hundratals jordbrukare från två fattiga byar har gått bärsärkagång sedan statliga byggbolag velat riva deras hus och beslagta deras mark utan kompensation.

Byborna ska ha attackerat flera byggnader, och drabbningar med polisen har också lett till att flera civila skadats svårt och ligger på sjukhus.

* En årlig hundköttsfestival i staden Jinhua har fått ställas in efter ett uppropp på internet.

Varje år dödas tusentals hundar för att hamna på matborden i Jinhua, vilket firas med en särskild festival där hundar tillreds på alla möjliga vis.

Hundratusentals inlägg i Kinas sociala medier gjorde att man i år alltså ställt in arrangemanget. Se denna länk för mer info och en rad otäcka bilder.

* Två män har arresterats för journalistmordet som nyligen ägde rum i centrala provinsen Henan.

Journalisten i fråga hade varit med om att avslöja en liga som under flera års tid sålt över 100 ton giftig matolja som tagits upp från avlopp.

I början av veckan höggs han ihjäl med kniv, något som knappast lugnar Kinas redan utsatta grävande journalister.

InBeijing kommer följa fallet och se vilka domar förövarna får.

* En annan journalist anhölls i veckan av myndigheterna, efter att ha avslöjat hur en tidigare tjänsteman hållit sex kvinnor som sexslavar i sin källare. Två av kvinnorna dog under de dåliga förhållandena.

Journalisten som avslöjade detta vidriga brott anhölls alltså av säkerhetsagenter, med motiveringen att han ”avslöjat statshemligheter”.

Han har nu släppts, och kommenterat det hela som ett försök av myndigheterna att mörka brottet, som ägde rum bara någon kilometer från säkerhetsbyråns egna lokaler.

* Den förra folkräkningen i Kina var den första som inkluderade utlänningar. Nu kommer exakta siffror på antalet utländska invånare i olika städer och regioner i Kina.

Bara i Shanghai bor det 210 000 utlänningar, vilket är ungefär hälften så många som i Hongkong och dubbelt så många som i Peking.

Det totala antalet utlänningar bosatta i Kina (exklusive Hongkong) skrivs till 593 832, där de vanligaste nationaliteterna i rangordning är Sydkorea, USA och Japan.