Fängelse för kritik av restaurang

Det skrivs ofta om hur journalister förföljs av myndigheterna i diktaturen Kina. Det är därför viktigt att uppmärksamma hur även demokratiska Taiwan i veckan visade upp denna sida, genom att döma en bloggare till fängelse för att ha gett dåligt betyg till en restaurang.

Enligt Taipei Times hölls rättegången under tisdagen i staden Taichungs högsta domstol, som dömde bloggaren till 30 dagars fängelse och två års övervakning/förbud (probation). och nästan 50 000 kronor i böter.

Dessutom ska hon betala motsvarande 50 000 kronor i skadestånd för uteblivna intäkter. Domen är slutgiltig.

Efter att ha besökt restaurangen skrev hon på sin blogg att maten var för salt, och att restaurangen var ohygienisk. Hon klagade även på att ägaren lät kunderna parkera sina bilar på ett vis som orsakade trafikstockning.

Restaurangägaren fick nys om bloggposten via en kund, och gjorde genast en anmälan.

Domstolen menar att bloggaren inte kan bedöma om maten på denna restaurang är för salt eller inte, eftersom hon bara var där en gång och endast åt en skål med biffnudlar plus två sidorätter.

Dessutom besökte hälsomyndigheterna restaurangen och kom fram till att den uppfyllde alla hygieniska krav. (Må vara att detta skedde efter att recensionen var skriven och anmälan gjord).

Domaren passade på att uppmana bloggare att vara rättvisa och balanserade då de skriver om mat, samt att posta bilder till sina inlägg för att ”backa upp kommentarerna och skydda sig själva”.

För salt recension gav 30 dagars fängelse