Kina i svensk media – ”trafikolycka” i inre Mongoliet

Den främsta anledningen till att denna bulletin finns är att jag anser att svenska internetanvändare får för dålig information om vad som händer och sker i Kina.

Svensk media har blott en handfull korrespondenter i hela Asien, och de flesta nyheterna som publiceras angående denna region skrivs direkt av från nyhetsbyråer som exempelvis Tidningarnas telegrambyrå (TT).

Vart TT får sina uppgifter ifrån är oklart. Men ofta blir det bara så fel. Jag tänkte ge ett aktuellt och tydligt exempel på det.

Då jag nyligen gick genom några svenska tidningar, var det bara två av dem största som skrev om de protester som nu sker i inre Mongoliet. Följande kan läsas:

FRÅN DN:

Oroligheter har brutit ut i den autonoma regionen Inre Mongoliet i Kina, enligt människorättsgruppen SMHRIC. Tusentals demonstranter har vädrat missnöje med kinesiskt styre och fler protester hade utlysts på nätet.

På fredagen hade polisen kraftigt ökat sin närvaro i området och spärrat av vägar.

Oroligheterna började den 10 maj när en mongolisk herde omkom i en trafikolycka i Xilingol. Föraren till lastbilen tillhörde Kinas majoritetsfolk han.

FRÅN SVD:

En demonstrationsvåg utan tidigare motstycke har brutit ut i den autonoma regionen Inre Mongoliet i Kina, enligt den mongoliska människorättsgruppen SMHRIC. Demonstranter har uttryckt missnöjet med kinesiskt styre och fler protester har utlysts på nätet.

Oroligheterna började den 10 maj när en mongolisk herde omkom i en trafikolycka i prefekturen Xilingol. Föraren till lastbilen tillhörde han-folket, den dominerande etniska grupperingen i Kina.

TT anges som källa till båda notiserna.

Vad som egentligen hände – vilket jag skrev om i dag och i går – var ett kolföretag som ville åt en mongolisk fåraherdes mark kördes över av en stor koltruck.

Enligt vissa källor körde de över honom fyra gånger. Protesterna uppkom sedan de lokala myndigheterna och domstolen inte ställde någon inför rätta efter detta. Företagets lakejer kunde till och med stoppa polisen då denna närmade sig platsen.

Det handlar inte om ”en trafikolycka”.

Jag tycker detta är tragiskt. Detta är den enda information om händelsen som kommer ut till den stora majoriteten av svenska mediekonsumenter.

Det påminner faktiskt om regelrätt kinesisk propaganda; klassiska försök att dölja korruption och fel i rättssystemet.

Notera också att DN och SvD är två av de tidningar som faktiskt har personal på plats i Kina – och ändå får detta hända.

Slutsats: Läs InBeijing Bulletin för de riktiga nyheterna från Kina.

Relaterat: SVD, SVD