Nyhetsuppdatering

Har nu landat i Japan, och inte hunnit skrivit här på två dagar på grund av resa och arbete. Kommer nu tillbaka med en uppdatering av några anmärkningsvärda nyheterna från Kina de senaste dagarna:

* InBeijing Bulletin skrev i helgen om hur fyra personer fördes till sjukhus efter våldsamheter vid Apples butik i Peking. En ”190 centimeter lång utländsk anställd” ska ha slagit kunderna med ett järnföremål, sedan någon krossat glasdörren i sin iver över att köpa iPad 2.

Nu har en uppgörelse gjorts i sann kinesisk stil, ”där utlänningen”, som ryktas vara butikens manager, gått med på att betala motsvarande 20 000 kronor till en av de skadade.

Polisen meddelar att de inte anser brottet vara allvarligt nog för att arrestering ska krävas. Där med verkar fallet över.

* Ett system med kompensationer utanför domstolen kan dock få digra följder, skriver Time Magazine. Man tar upp tre fall under de senaste månaderna där bilförare mördat personer de kört på, för att dessa inte ska be om ersättning.

Mest uppmärksammat blev ett fall sent i fjol, då en 21-årig bilförare klev ut och hög ihjäl cyklisten han just kört över, då han uppmärksammade att cyklisten tog hans registreringsnummer.

De två andra fallen inkluderar en tiggare och en sexårig flicka. ”Jag trodde inte någon skulle märka om en tiggare dog”, sade en av förarna.

96 000 kineser uppskattas ha omkommit i trafiken under fjolåret, skrev statlig media i går. Motsvarande siffra ligger kring 400 i Sverige.

* En fattig bondefamilj i provinsen Sichuan fick i slutet av förra veckan ett barn med en kropp och två huvuden.

Läkare säger att det blir omöjligt att separera barnet, som har två huvuden och två ryggrader, men bara en uppsättning organ. Bild finns på Kerptv.com.

* Kinas före detta premiärminister Zhu Rongji höll förra månaden tal i samband med ett 100-års-jubileum för det prestigefyllda kinesiska universitet Tsinghua. Han passade då på att kalla staliga nyhetskanalen CCTV för ”skit”.

”Varje kväll måste jag se nyheterna klockan sju, för att se vilket skitsnack de kommer med”, sade den något liberala Zhu Rongji, nu 83 år gammal, som drog sig tillbaka från politiken för nio år sedan. China Digital Times analyserar och sammanfattar en del av talet i dag.

* Sist men inte minst – vi har två vinnare av InBeijings första quiz, båda med nio rätt efter att ha svarat fel på den kontroversiella frågan om landytor.

”Johan Nilsson i Beijing” är den ena, som för mig ännu är okänd. Den andra är Kristian Obedjer, en svensk advokat i Hongkong, som finns på Twitter här.