Fakta och foton från luggslitna Chongqing

Chongqing i västra Kina är enligt vissa mått världens största. Det bor cirka 31 miljoner invånare i den administrativa delen som staden utgör, dock ”bara” hälften i tätorten.

Det är också en av de platser i Kina där utvecklingen går som allra fortast. Under krisåret 2009 växte Chongqings ekonomi med 14,3 procent, och nu under 2011 har man den högsta tillväxtprognosen av alla provinser och städer i hela landet.

Alla siffror är enorma då man talar om Chongqing. En halv miljon nya människor flyttar hit varje år. För att möta detta har man nyss påbörjat ett enormt bostadsprojekt, där nya lägenheter ska byggas åt 10 miljoner människor…

Inom fem år ska var tredje bärbar dator i världen byggas i Chongqing. Här ska också västra Kinas största flygplats byggas, som ska behandla fyra miljoner ton gods om året.

Chongqing är också Kinas gangsterstad, som fram tills i fjol var hem åt ett enormt brottssyndikat. Borgmästare Bo Xilai beslutade sig då att städa upp staden, och över 5 000 personer involverade i kriminell och organiserad verksamhet arresterades. Flera dödsstraff dömdes ut, bland annat till stadens högsta polischef.

Staden har också fått mycket rubriker på senaste tiden för ”en återgång till det röda”, då det börjat sjungas revolutionära sånger vid skolorna, och de lokala politikerna skickar sms med Mao-slogans till över 17 miljoner mobiltelefoner.

Läs mer:
”China’s Dark City: Behind Chongqing’s Crime Crackdown” (Time)
Dödsstraff till sex av Chongqings kriminella (Telegraph)
Vad borgmästare Bo Xilai gör med Chongqing (Asia Times Online)
”Red songs ring out in Chinese city’s new cultural revolution” (The Guardian)

Jag kom nyss tillbaka från en resa dit, och delar här med mig av några bilder. Chongqing – ruffigt, kaotisk och bara i början av sin utveckling. Klicka på respektive bild för större version.

Ett av många ”spökhus” i Chongqing. Halvt övergivna cementklumpar med en obehaglig känsla och stank över sig.

Ett