Liveblogg: Jordbävningen i Japan

En kraftig jordbävning skedde för bara en liten stund sedan utanför Japans kust.

Skalvet höll på i flera minuter och uppmättes till 8,8 på richterskalan. Nu varnas för att tsunamivågor så höga som tio meter kan slå mot japanska kustområden; tv-bilder har redan visat på vågor som raserat bostäder och dragit med sig fartyg och bilar längre upp på land.

Jordbävningens epicentrum var 40 mil från Tokyo, och det ska nu ha uppstått problem med telefon- och elförbindelser i områden nära kusten. Efterskalv kommer följa, men många hoppas och tror att det kraftigaste skalvet redan ägt rum.

Wall Street Journal Japan Real Time Report för nu en liveblogg om utvecklingen efter jordbävningen.

Japan ligger i ett utsatt område vid där flera jordplattor möts, och enligt undersökningar ska en större jordbävning drabba huvudstaden Tokyo var sextionde år.

Sist det skedde var 1923, då Tokyo jämnades med marken och minst 140 000 japaner fick sätta livet till i vad som kom att kallas ”Den stora Kanto-jordbävningen”.

För ett par år sedan skrev jag en 10 sidor lång feature om denna jordbävning för tidningen Allt om vetenskap, som också förklarar hur jordbävningar i Japan fungerar i stort. Läs denna feature här.

Asakusa Park i centrala Tokyo efter jordbävningen 1923. På grund av landets geografiska läge kommer en stor jordbävning slå mot huvudstaden eller dess närhet ungefär en gång var sextionde år.

Relaterade länkar: DN, SVD, Affärsvärlden