Diabetes i Korea

Diabetolognytt lade i dag upp texten jag just skrivit om diabetes i Sydkorea. I början av 1970-talet hade nästan ingen korean diabetes – i dag är siffran cirka fyra miljoner, eller 11 procent av den vuxna befolkningen.

Denna ökning beror på en mer ”västerländsk” livsstil, med övervikt, rökning och stillasittande kontorsarbeten. Samma mönster kan ses i andra länder i regionen, och inom något årtionde kommer 120 miljoner asiater ha diabetes, vilket är nästan en tredubbling från dagens antal, och en egentligen obeskrivlig utveckling med tanke på att sjukdomen var i stort sett okänd här för mindre än en generation sedan.

För att få information till artikeln besökte jag Yonsei universitetssjukhus i Seoul och intervjuade ass professor Lee Byung Wan. Diabetes är ett bra exempel på folk- och livsstilssjukdomar i Asien, vilket har blivit ett av mina journalistiska specialområden.

Sydkorea är fjärde landet där jag besöker sjukhus för att intervjua personal om just diabetes. Övriga artiklar:

Diabetes i Kina
Rapport från Chaoyang Hospital
Diabetesepidemi i Malaysia
Diabetes i Hongkong