Uppdatering, arbeten, torka

Har de senaste dagarna blandat kräkmaraton med rännskita, i en virusinfektion från helvetet. Efter tre timmars dropp på ett sjukhus i Seoul i dag känner jag mig något bättre, och tänkte som hastigast uppdatera bulletinen.

Nedan länkar till några nya arbeten, som kan ses i sin fullhet genom att trycka på bilderna. Här min andra krönika för tidningen Arbetsmarknaden, i en serie som handlar om förändringarna på Kinas arbetsmarknad:

Här en krönika för tidningen Frihet om vad Kinas utveckling betyder för landets unga invånare:

Senaste blogginlägget för Finansliv; ”Räntehöjning i Kina: Råvaror sjunker men guldet ökar”:

Och sedan något om Kinas kanske största huvudbry just nu: Den torka som breder ut sig över landets norra delar och sägs vara den värsta på 60 år.

Åtta provinser i norra Kina står för 80 procent av landets veteskörd, och nu är 42 procent av odlingsmarken där drabbad. Det har inte regnat på över 100 dagar i norra Kina, och majoriteten av vårskörden hotas om inget sker snart.

Allvaret i situationen har fått FN att utfärda en varning. Det är inte bara skörden som står på spel, då nästan tre miljoner människor och lika mycket boskap nu står inför akut vattenbrist.

Kinas president och premiärminister har företagit sig resor i de drabbade områden, och i dagarna kom regeringen med en krisplan där nästan 7 miljarder kronor ska satsas på att avhjälpa problemet.

Förutom att leda om vatten till de drabbade områdena ska regeringen även nyttja sin spannmålsreserv och betala högre priser för det lilla vete som kan produceras åt jordbrukarna som ofta redan lever på marginalen.

Torr åkerjord i norra Kina

Kina är världens största veteproducent, och en förstörd skörd skulle få de globala matpriserna att skjuta i höjden, menar bland annat NY Times.

Matpriserna har redan höjts kraftigt världen över under de senaste åren, och sägs vara en stor anledning av det pågående tumultet i arabvärlden.

Kina har världens största valutareserv och kan med den bjuda över de flesta länder på världsmarknaden, om det skulle bli nödvändigt att importera spannmål efter en förstörd vårskörd.

Detta bildspel på Shanghaiist hemsida ger en bra bild av problemet.

(Intern länk.)