Blogg hjälper Kinas förlorade barn hitta hem

Det kinesiska nyåret, en tid som av tradition spenderas med familjen, når sin ände.

Just innan högtidens början tog professorn och människorättsaktivisten Yu Jianrong (于建嵘) tillfället i akt att skapa ett konto på Sina Weibo (Kinas Twitter), där han uppmanade kinesiska internetanvändare att lägga upp bilder på tiggarbarn.

Hans vision var att minska företeelsen av att röva bort barn för tiggeri, genom att med bilderna skapa medvetenhet och sympati. Istället har bloggen nu blivit en plattform för föräldrar att återfinna sina bortrövade barn.

Bland annat The Shanghaiist skriver i dag hur en far i staden Shenzhen (深圳) hittat och återförenats med sin sedan tre år bortrövade son efter att någon lagt upp en bild på bloggen.

Alla har inte lika mycket tur. Förra veckan rapporterades hur en mor i provinsen Fujian (福建) upptäckte sin sedan två år tillbaka försvunna son genom en bild på internet.

Hans ben var sönderbrutna och han sågs tigga tillsammans med en kvinna och två barn på en järnvägsstation i en närbelägen stad. Föräldrarna begav sig genast till stationen men misslyckades att återfinna sin son.

Bild som lades ut på internet av ett tiggande barn men brutna ben. Barnet visade sig tillhöra en mor i provinsen Fujian, som ännu inte lyckats hitta sin son.

Ett axplock av barn vars fotografier lagts upp på Yu Jianrongs blogg

Över 75 000 internetanvändare prenumerar nu på bloggen, som på bara ett par veckor samlat tusentals bilder av tiggande från Kinas alla hörn.

China Media Project skriver också om bloggen men ur ett mer politiskt perspektiv. Artikelförfattaren David Bandurski menar att det ska bli ”spännande” att se hur myndigheterna reagerar på initiativet.

För samtidigt som bloggen verkar för ett gott syfte och har fått lovord från såväl statliga nyhetsbyrån Xinhua som av ordföranden för Kinas statliga myndighet för frågor kring bortrövning av barn, visar den också på kraften hos sociala medier.

Om sociala medier kan användas av privatpersoner för att lösa denna orättvisa, fruktar givetvis myndigheterna att de också kan tjäna som motivation för allmänheten att försöka lösa andra orättvisor kopplade till samhälle och politik på samma vis.

Initiativet kommer alltså inte från myndigheterna och växer fort. Det är därför oklart hur myndigheterna kommer ställa sig bakom det, eller försöka forma om det, menar Bandurski.

Shangahi Daily skriver kort om företeelsen hur bortrövade barn säljs för motsvarande ”några hundra till över tusen” kronor.

Många misshandlas sedan exempelvis genom syrabränning eller amputering, för att dra in mer pengar genom sitt tiggeri.

Officiell statistik gör gällande att 5 900 fall av barnförsäljning upptäcktes under fjolåret.

Samtidigt räddades 9 388 kidnappade och vidaresålda barn, 3 573 kiddnapparkarteller upplöstes och 22 511 brottslingar straffades för människohandel, där även prostitution ingår.

Det riktiga siffrorna kan antas vara långt större.

Relaterade artiklar: DN (12 feb), DN (12 feb)