Anal våldtäkt inget brott i Kina

Global Times uppmärksammar ett rättsfall, där en 42-årig säkerhetsvakt våldtagit sin manlige 18-årige kollega. Sitt erkännande till trots dömdes inte förövaren till våldtäkt, eftersom våldtäkt mellan män inte existerar enligt den kinesiska lagboken.

Formuleringen för våldtäkt i Kina lyder ”mannens penetration av kvinnans vagina utan hennes tillåtelse”. Säkerhetsvakten fälldes istället för ”sexuellt ofredande” och dömdes till ett år i fängelse – ett betydligt lägre straff än vad som i Kina är brukligt för våldtäkt.

Han ska också betala motsvarande 20 000 kronor i kompensation för att ha ”orsakat offret inre skador”, sedan en läkarundersökning visat att 18-åringens anal tagit stryk.

Det finns alltså ingen lag som säger att våldtäkt mellan två män – eller två kvinnor – är olagligt. Även anal eller oral våldtäkt mellan man och kvinna kan liksom i detta fall på sin höjd räknas som ”sexuellt ofredande” eller ”antastande”.

”Några sexuella förövare har tagit tillvara på detta lagliga vakuum, och går fritt omkring på gatan efter brottet, så länge offret inte har ådragit sig några synliga skador”, säger en advokat inom området till Global Times.

I kontrast mot exempelvis Japan är sex fortfarande tabu i många avseenden i det kinesiska samhället och förekommer sällan i populärkultur. Undervisning sker knappt alls i vare sig skola eller hem, och att starta en debatt för lagändring kan därför i detta falla vara både obekvämt och problematiskt.