2011 års första ”Li Gang-incident”

Ni som följt InBeijing Bulletin känner till historien om Li Qiming – son till polischefen Li Gang – som rattfull körde ihjäl en student och allvarligt skadade en annan, för att sedan hota åskådarna genom att säga ”anmäl mig om ni törs, min far heter Li Gang!”.

Händelsen fotograferades och lades upp på internet där den orsakade en storm av reaktioner. Polisen arresterade sedan Li Qiming efter att hans identitet blivit känd och en rad internetanvändare krävt åtgärder.

Incidenter likt dessa rör nämligen vid något som irriterar snart sagt varje kines: Maktmissbruk och korruption bland politiker, poliser och domstolar. Länge har befolkningen i Kina varit i stort sett maktlösa mot händelser likt Li Gang-incidenten, men de senaste åren har internet blivit en lika naturlig som effektiv plats att ventilera sin frustration på.

Nu har 2011 års första ”Li Gang” dykt upp. Utanför ett shoppingcenter i Peking filmade en kvinna med sin mobilkamera hur en ung man länge och väl misshandlade en ännu yngre säkerhetsvakt. Han skrek sedan åt vakten: ”Min familj tillhör nationella säkerhetsdepartementet”(”我家是国家安全局的”).

Klicka på bilden ovan för att komma direkt till nyhetsinslaget.

Kinesisk tv snappade upp händelsen och sände den som ett nyhetsinslag där man refererade till fallet som en ”Li Gang-kopia”. I skrivande stund kunde inslaget, med den av kvinnan filmade videon, fortfarande ses på denna internetsida.

Wall Street Journal China Real Time Report rapporterar hur internetanvändare även denna gång har tagit sig för en identitetssökning av den unge mannen, då kvinnan som filmade händelsen även offentliggjorde den flotta bilens registreringsnummer.

Vittnen till händelsen säger enligt WSJ att den unga mannen sparkade och skrek ursinnigt på säkerhetsvakten medan denne redan låg på marken. Vakten ska ha spräckt ögonbrynet, ådragit sig en svullen käke och ett rödsprängt öga.

Tidningen Beijing Times har identifierat bilens ägare: Den unge mannens mamma, som har erkänt både incidenten och ägarskapet. Den unge mannen ska vidare ha bett om ursäkt och betalat motsvarande 2 000 kronor i kompensation till vakten.