Rattfylla, senaste nytt

Som rapporterat nedan, hade en civil tjänstemän under föregående helg ihjäl fem ungdomar efter att ha kört sin tjänstebil under alkoholpåverkan. Nyheten har nu börjat plockas upp av allt fler tidningar och bloggar, och ett knippe bilder har börjat cirkulera på internet.

Caixin publicerar sex bilder på offer och deras sörjande anhöriga, samtidigt som China Hush översätter en rapport från kinesiska nätportalen Netease, och uppmuntrar till en diskussion om kinesiska regelverket kring rattfylla i kommentatorsfältet.

Nätportalen Netease lade i veckan upp en handfull bilder i relationen till olyckan i Henan.

Statliga nyhetstidningen China Daily skriver i dag också en artikel om fallet, med rubriken ”Tjänsteman kan få dödsstraff efter dödsfall i trafiken”.

Tidningen skriver att de avlidna var fyra killar och en tjej i åldern 13-16. Efter olyckan försökte flera åskådare stoppa bilen, men föraren fortsatte åka tills fortdonet slutade fungera. Den förstörda bilen hittades senare 280 meter från olycksplatsen.

Det uppges också att landets myndigheter gör sitt bästa för att slå ner just på rattfylla. Från januari till oktober i år upptäckte kinesiska polisen 478 000 fall av rattfylla, jämfört med 313 000 fall under samma period förra året.

Något oklart beskriver China Daily lagen om rattfylla på följande vis: ”Under Chinese laws, one becomes a drink driver if he/she is found to have an alcohol content of 20 to 80 milligrams per 100 milliliters of blood; and one is a drunken driver if he/she registers more than 80 mg per 100 ml.”

Det är alltså samma gränsvärde för rattfylla, 0,2 promille, som i Sverige.

Men i verkligheten är de kinesiska lagarna och framför allt följderna inom detta område mer avslappnade än i många andra länder. En vän till mig berättade om hur systemet fungerar i realiteten: Ett körkort har tolv ”straffpoäng” som nollställs en gång varje år. Om man bara kör ”lite rattfull” så blir man av med tre av dessa poäng, och får böta ett par hundralappar.

Man kan alltså bli påkommen bakom ratten med alkohol i blodet tre gånger varje år utan att förlora körkortet. Jag har hört samma version från tre olika kinesiska vänner i Peking.

En av användarna på China Hush skriver också i kommentatorsfältet: ”Undra på att folk inte bryr sig, då de vant sig vid att man kan komma undan med 200 yuan (cirka 200 kronor) i böter om man påträffas rattfull utan att ha orsakat någon olycka”.