Korea, senaste nytt

Utvecklingen på koreahalvön efter eldutbytet tidigare i veckan är väl värd att bevaka. Förutom de först rapporterade två avlidna sydkoreanska soldaterna, har också två civila invånare på den av Nordkorea bombarderade ön hittats döda.

Det är första gången sedan 1953 som civila dödsoffer blir följden av väpnad konflikt mellan Nord- och Sydkorea.

Inte oväntat har den sittande regeringen fått kritik för att man svarat klent och segt på det Nordkoreanska granatregnet. Kim Tae-young, Sydkoreas försvarsminister, avgick i dag efter att ha burit hundhuvudet för militärens ineffektivitet.

Till och med röster inom det egna partiet krävde hans avgång, och en högre minister sade till koreansk media att ”alla rådgivare bör avskedas” för att de fått president Lee Myung-bak att ”svara för vekt” på den nordkoreanska attacken.

President Lee Myung-bak får kritik för att svara ”för vekt” på Nordkoreas angrepp i tisdags. Här en karikatyr hur Sydkorea bombas sönder medan han skrattar och ler.

Samtidigt lovade president Lee att förstärka den militära närvaron kring ön Yeonpyeong, där eldgivningen ägde rum i tisdags. Det ska till en ”kraftig ökning av militära styrkor, inklusive marktrupper” vid de berörda öarna enligt en sydkoreansk minister. Mentaliteten ska också ändras då det gäller den militära relationen till Nordkorea, då samma minister sade att inställningen hos Sydkoreas militär i denna fråga är ”för passiv”.

Det kommer införas nya nivåer av motåtgärder att ta till efter Nordkoreanska attacker, med varierande skala av våldsamhet beroende på eventuella attackers mål och omfattning.

BBC ger mer ingående en bakgrund till bråket om de berörda öarna. Efter att vapenstillestånd tecknades 1953, drog FN med USA i spetsen upp en linje i vattnen väster om koreahalvön som kom att kallas Northern Limit Line (NLL).

NLL följer inte landgränsen, utan viker sig norrut och ger därför Sydkorea kontroll över fem öar som ligger just utanför Nordkoreas kust.

Medan Sydkorea och USA alltid har gått efter denna gräns, så har Nordkorea kallat den ”olaglig”, men inte haft något annat val än att acceptera den, efter som USA:s och Sydkoreas flottor var långt starkare än Nordkoreas och Kinas vid tiden då linjen drogs upp.

Nordkorea hänvisar istället till en kustgräns som går rakt i förlängning med den landgräns som upprättades vid vapenstilleståndet 1953. Denna linje gör att öarna ligger på Nordkoreanskt territorium, men accepteras givetvis inte av sydsidan.

NLL drogs upp norrut från landgränsen, och gav Sydkorea kontroll över en rad öar just utanför Nordkoreas kust. Nordkorea anser istället att den marina gräns bör vara en förlängning av landgränsen.

Oroligheterna kring öarna har varit många sedan NLL drogs upp. De ligger nämligen inom skotthåll från Nordkoreas kust, och samtidigt nära fastlandet nog för att vara utmärkta platser för spionage för de sydkoreanska arméenheter som är baserade där.

Tisdagens attack innebär också att USA får en anledning att förstärka sin militära närvaro i området. En gemensam militärövning ska nu genomföras med Sydkorea, där hangarfartyget George Washington kommer äntra koreanskt farvatten.

USA sätter samtidigt press på Kina att påverka Nordkorea för att hindra fler incidenter i framtiden. Kina är ju som bekant Nordkoreas främsta och kanske enda allierade, och står för cirka 90 procent av landets energiförsörjning och ungefär hälften av maten.

Men trots detta är det förmodligen lite kinesiska ledare kan göra för att påverka sina nordkoreanska motsvarigheter. Kina kommer ändå inte ge upp vänskapen på grund av Nordkoreas viktiga geografiska läge.

Viktigast från Kinas synpunkt är att behålla status quo i regionen, och så gott det går spela ned betydelserna av händelser likt denna. Allt kinesiska ledare hittills har gjort är att ”uppmana till lugn från alla sidor”.

Nordkoreanska barn äter mat – något som ofta är en bristvara hos den del av befolkningen som inte bor i de större städerna eller tillhör militären.

Två journalister vid NY Times kopplar attacken till Nordkoreas matbrist. På senare tid har det varit enorm brist på mat i landet, och var femte nordkorean uppskattas vara undernärd.

Attacken ses som en uppmaning att öka hjälpsändningarna till Nordkorea, som inte kan ta upp frågan i något forum, eftersom väst slutat tala med landet sedan sänkningen av en sydkoreansk patrullbåt i mars i år.

”Det är maffiametoder av Kim-regimen. Och det har fungerat tidigare: Det är föd-oss-eller-så-skjuter-vi-er-taktiken. Och nu då vintern närmar sig försöker de få till mer matsändningar”, säger en amerikan som arbetar för en NGO i Sydkorea.

En rapport från World Food Program menar att Nordkorea skulle behöva importera 867 000 ton mat för att klara vintern – men regeringen planerar endast att köpa in 325 000 ton. Medan militären verkar vara relativt välnärd, sägs läget vara mest akut för unga, gamla och gravida.