Hongkong; världens nya vincentrum

The Guardian skriver i dag om vinhandelns explosionsartade ökning i Hongkong.

För två år sedan beslutade regeringen att helt ta bort den tidigare 40-procentiga importskatten på vin, vilket har gjort den redan internationella staden till Asiens vincentrum. Efterfrågan är stor på vin i alla prisklasser, och förra månaden slog auktionshuset Sotheby världsrekord i pris för en flaska vin, då man i Hongkong sålde tre flaskor för motsvarande två miljoner kronor vardera.

Tvärtemot vad man tro, så har priset på exklusiva viner ökat i Hongkong sedan skatten togs bort. Detta på grund av vin blir allt populärare i Asien, och framför allt söker sig många nyrika kineser till Hongkong för att investera i dyra viner som inte är tillgängliga på fastlandet.

Sotheby har i Hongkong hittills i år sålt viner för över 350 miljoner kronor, vilket är mer än dubbelt så mycket som deras kombinerade försäljning i London och New York.

Vin blir allt populärare i Asien, och Hongkong tjänar som regionens vinhubb. I oktober såldes här tre viner för 1,8 miljoner Hongkong-dollar styck, vilket är nytt världsrekord i pris per flaska.

Sammanlagt ökade importen från år till år av viner till Hongkong med 80 procent 2008, 40 procent 2009, och 72 procent hittills under 2010.

Trots det är det svårt att täcka efterfrågan, särskilt då det gäller finare viner: ”Det är vinet som är svårast att hitta just nu, inte kunderna”, säger en intervjuad vinhandlare i Hongkong.

Skatten på 50 procent för att föra in vin från Hongkong till Kina avskräcker inte köpare, menar The Guardian: Många mutar tulltjänstemännen, eller accepterar helt enkelt att betala skatten, eftersom marknaden i Hongkong är mer tillförlitlig Hongkong än Kinas relativt oreglerade dito, där kopior hör till vanligheten.

2007 importerade Kina inkluderat Hongkong två miljoner ”cases of wine” (normalt tolv flaskor), år 2017 beräknas importen stiga till 50 miljoner ”cases of wine”.