Internetkrig i Kina

En konflikt mellan två av Kinas största internetföretag har dragits till sin spets, uppger bland annat chinaSMACK. Det är QQ, världens största världens största sociala nätverksprogram med över en miljard registrerade konton, som står emot antivirus-klienten Qihoo 360, som har cirka 70 procent av den kinesiska marknaden för antivirus-program.

Det hela började då Tencent, företaget bakom QQ, uppmanade sina användare att ladda ner företagets egna antivirus-program. Qihoo 360 anklagade då Tencent för att vilja spionera på sina användare och stjäla deras personliga uppgifter.

Situationen urartade snart, och i dag gick Tencent ut och sade att man skulle omöjliggöra användningen av programmet QQ på alla datorer med antivirus-program från Qihoo 360. Det rör sig om 300 miljoner datorer.

QQ, Kinas svar på MSN, är världens största program för snabbmeddelanden, med över en miljard registrerade konton.

Nu återstår att se om Tencents åtgärd får användarna att överge Qihoo 360 för att använda såväl antivirus som snabbmeddelanden som Tencent tillhandahåller, eller om man vänder sig bort från Tencent helt och hållet i protest.

Läs mer utförligt på BBC. Situationen vore närmast att jämföra med om MSN skulle stänga av sitt program för alla som använder Norton Antivirus. Bara det att QQ och Qihoo 360 är större än båda de företagen.

BBC återger även lite historia över hur snabbt internet har växt i Kina: För ett årtionde sedan fanns det bara en miljon internetanvändare i Kina. I dag är siffran över 400 miljoner, och antalet bloggare över 200 miljoner.