Nytt om diplomati och ihjälslagna fastighetsägare

Tänkte som hastigast uppdatera två ämnen jag skrev om tidigare i helgen: Våld mot kinesiska fastighetsägare, och diplomatiskt bakslag för Kina.

I dag rapporterade nämligen AFP att en man slogs ihjäl och en annan skadades allvarligt efter att ha blivit attackerade i sömnen: De två männens hus låg i ett rivningsmärkt område i nordöstra provinsen Shanxi, men oenigheter om kompensation för de boende hade försenat rivningen, återger AFP från en artikel i Beijing Youth Daily.

Uppenbarligen hade byggbolagen ledsnat på att vänta, och hyrt ett gäng kriminella att gå lös på de boende. Genast efter att de båda männen attackerats rivdes husen.

Den ena mannen avled genast, och den andra togs till sjukhus med ”allvarliga skador”, enligt Beijing Youth Daily. De lokala poliserna ville inte kommentera angelägenheten till AFP, och de lokala myndigheterna svarar inte i telefonen. Myndigheterna uppges dock ha arresterat sex misstänkta i samband med attacken.

AFP berättar också om ett pågående fall av terrorisering i den sydvästra provinsen Yunnan. Sedan den 14 oktober ska en ensam familj ha terroriserats av ett byggbolag, som bland annat smetat in deras fastighet i avföring, stängt av elektriciteten och grävt en två meter djup vallgrav kring hela bostaden.

Enligt statlig media ska området där detta hus står byggas om, men det ansvariga byggbolaget har inte lyckas nå någon överenskommelse om kompensation med familjen.

Och så diplomati: Under dagen har WSJ China Real Time Report också skrivit om hur Japans premiärminister flygit till Taiwans huvudstad Taipei, i det första direktflyget Tokyo-Taipei på 30 år.

Taiwanesiska Eva Air stod i helgen för det första direktflyget Taiwan-Japan på 30 år, en åtgärd som knappast gläder ledarna i Peking.

WSJ påpekar hur detta sker just efter att Kina bojkottat Tokyos filmfestival på grund av ett bråk om Taiwans officiella namn: Arrangörerna av filmfestivalen använde ”Taiwan”, medan Kina krävde en ändring av namnet till ”Chinese Taiwan” eller ”Chinese Taipei”.

Man menar att det också finns ett samband med att Kina just varnat USA att hålla sig utanför de territoriella konflikter som Kina har med Japan och Taiwan. Det är alltså ytterligare ett tecken på trenden att Kinas grannländer knyter sig till varandra av fruktan för Kinas växande makt och styrka.

Det är också andra gången i veckan som Japan närmar sig ett land som står i strid med Kina, efter Japans samarbetsavtal med Vietnam i helgen.