Nordkorea överraskar dubbelt

The Globe and Mail skriver i dag hur amerikanska ex-presidenten Jimmy Carter genom en resa till Nordkorea lyckas förhandla till sig frigivningen av en amerikansk fånge där. Samtidigt passade landets president Kim Jong-il på att åka till Kina.

Just som då Bill Clinton ordnade med frigivningen av två amerikanska journalister i augusti förra året, så sade sig Jimmy Carters resa till Nordkorea vara av ”privat karaktär”. Efter att i onsdags ha landat i huvudstaden Pyongyang, har han efter samtal med tjänstemän där lyckats säkra frigivningen av Aijalon Mahli Gomes som dömts till åtta år i arbetsläger.

Den starkt troende Gomes blev arresterad i januari i fjol efter att helt öppet ha vandrat över gränsen till Nordkorea i ”sympati för den förtryckta befolkningen”. Hans frigivning blev klar redan under torsdagen, och i dag (fredag) kan han återvända till USA.

Kim Jong-il inspekterar de väpnade trupperna för två år sedan. De var de första bilderna som släpptes på honom sedan hans allvarliga stroke samma år. Bild från ABC News.

Enligt The Globe and Mail missade dock Jimmy Carter möjligheten att träffa Nordkoreas president Kim Jong-il, som korsade gränsen till Kina i sitt bepansrade lyxtåg bara några timmar efter att Carter landat i Pyongyang.

Vilket ofta är fallet med Nordkorea, är det svårt att veta varför landets ledare valde att lämna landet just under Jimmy Carters korta besök. Globe and Mail spekulerar i att Nordkorea med detta vill visa att Kina är dess viktigaste allierade som alltid har första prioritet.

NY Times menar att besöket till Kina kan vara mycket viktigt, då Nordkorea håller en viktig kongress nästa månad där bland annat ledarskapets framtid kan komma att diskuteras. Man citerar sydkoreanska Yonhap som menar att 28 -årige Kim Jong-un, son till Nordkoreas president och enligt många landets nästa ledare, är med på resan till Kina för att träffa kinesiska politiker.

Dessutom menar NY Times att Nordkorea är i skrikande behov av nödhjälp från sin enda allierade Kina, efter ett år med missväxt och översvämmningar.

Enligt BBC har Nordkoreas relationer med grannen i syd under senaste tiden nått ett lågvattenmärke, då internationella utredningar visat att Nordkorea lång bakom sänkningen av krigsfartyget Cheonan i mars i år, då 46 sydkoreaner omkom. Sedan dess har USA och Sydkorea tillsammans utfört flera stridsövningar kring gränsen mot Nordkorea, som i sin tur har hotat med ”militär vedergällning”.