Polis misshandlade ”fel kvinna”

Sex civilklädda poliser fångades i veckan på bevakningskamera då de ägnade en kvart åt att misshandla en 58-årig kvinna. Några av de inblandade poliserna kommer att straffas, då det visade sig att kvinnan var gift med en högre lokal tjänsteman.

Kinesiska polisen möter nu en storm av kritik och beska kommentarer på internet och i tidningar, inte endast för själva misshandeln, utan främst för de efterföljande kommentarerna. En inblandad polis bad klumpigt om ursäkt med orden ”det var ett misstag, vi visste inte att vi gav oss på frun till en viktig tjänsteman”.

Polisen hade misstagit henne för en missnöjd protestant – en petitioner – då hon gick mot familjens hem.


Internet tydliggör allt fler av den kinesiska polisens misstag. Bild från Creative Commons.

– Så länge det inte är någon viktig, så är det alltså helt OK att misshandla? frågar sig en internetanvändare.

– Är detta demokrati? Är detta lag och ordning? Är detta Rättvisa? frågar retoriskt en annan.

Andra sarkastiska kommentarer återger de kinesiska ledarnas kommentarer om ”ett harmoniskt samhälle”. Polisen i Kina har upplvet ett allt mer komplicerat förhållande till befolkningen, då fler påstådda fall av misshandel och korruption än någonsin nu når ut till kineserna via internet.

Särskild kritik har riktats mot Chengguan – en form av stadspolis som ska hålla ordning på gatorna – för upprepade överfall och systematisk beskyddarverksamhet i maffiastil.

Internet har visat sig vara en otrolig kraft för kinesiska medborgare att ändra på saker och ting. Förra året, efter att tiotusentals internetanvändare rasat, friades en servitris sedan hon huggit en tjänsteman till döds. Mannen hade våldfört sig på henne då hon inte velat sälja sex. Också skandaler som den om ineffektivt vaccin vid landets sjukhus sprids i första hand via internet.

Kina har nu 420 miljoner internetanvändare, av vilka många upplever internet som ett aldrig tidigare skådat forum att ventilera kritik mot samhället.