Över 700 döda i Kina efter översvämning

Statlig kinesisk media rapporterar i dag att över 700 personer mist livet, och över 8 miljoner har evakuerats efter landets värsta översvämningar på över ett årtionde. De materiella skadorna uppgår enligt The Guardian till ” flera miljarder brittiska pund”.

En video från BBC illustrerar effektivt det pågående kaoset.

Varje sommar hotar översvämmning stora delar av Kina, särskilt är det områden kring Kinas största flod Yangtze som drabbas. Då vattnets nivå stiger dränks stora samhällen, samtidigt som ras från omkringliggande berg och kullar begraver hela byar. Tre fjärdedelar av Kinas alla provinser har drabbats i år, då det har uppmätts rekordhöga vattennivåer i minst 25 floder, uppger Kinesiska myndigheter.


Översvämningar drabbar södra och centrala delarna av Kina varje år. Bild från Daily Mail.

Oro har särskilt uttryckts över Three Gorges – Kinas största damm – som nu utsätts för enorma påfrestningar. Otroliga 70 000 kubikmeter vatten per sekund passerade genom dammen under gårdagen. Skulle dammen blockeras eller på annat vis sluta fungera, är katastrofen ofattbar.

Sju miljoner hektar jordbruksland, främst i fattiga bondesamhällen, har redan drabbats.

Översvämningarna är de värsta sedan 1998, då omkring 4 000 människor omkom. Men årets översvämningar är långt från över, då nya regnoväder kommer nå de värst drabbade områdena under torsdagen. Krisen kan alltså förvärras, och hittils har över en halv miljon soldater mobiliserats till räddningsarbet.

China Daily har lagt upp en särskild webbplats som med bilder, kartor och filmer i rapporterar i realtid om översvämningarna.